Je dreumes voorbereiden op de komst van een tweede

Je dreumes voorbereiden op de komst van een tweede

Hoe kun je je oudste voorbereiden op de komst van een broertje of zusje? Het is voor jezelf als ouder al ontzettend spannend. Hoe gaat de tweede zijn? Wordt het een broertje of zusje? Ga je net zoveel van hem of haar houden als van je oudste? Laat staan hoe het voor je oudste zelf is.

Doe waar jij je prettig bij voelt!

Op al die ouder sites lees je zoveel adviezen over hoe je het moet/kunt aanpakken, maar ik vind allereerst dat iedereen het moet doen waar hij/zij zich prettig bij voelt. Dit is dus een blog over hoe wij het hebben aangepakt.

In het algemeen kiezen wij er voor om met Miles zoveel mogelijk te communiceren. Zoals het benoemen van zijn of onze gevoelens, wanneer hij bijvoorbeeld over iets enthousiast of boos is. Door dit soort gevoelens te benoemen wil ik hem de ruimte geven en laten ervaren dat deze gevoelens er mogen zijn en dat hij zijn eigen gevoelens ook gaat herkennen. In plaats van heel gefrustreerd te raken omdat hij hij niet weet wat hij voelt.

Betrekken zwangerschap

Vanuit deze gedachtegang betrekken we Miles dus ook al vanaf het begin bij de zwangerschap. Afgelopen juni 2018, toen was Miles 17 maanden oud, begon hij met praten. Het begon met een paar kleine woordjes en met de week werd dit uitgebreid met meerdere woorden. Afgelopen juni ontdekte ik ook dat ik van ons tweede kindje in verwachting ben. Toen ik het tegen Micky vertelde hebben we het ook gelijk tegen Miles gezegd. Hij begreep er niet veel van, maar het was wel ontzettend schattig om te zien. We vroegen regelmatig aan Miles: “krijg je een broertje of zusje?” “ZUSSSJEEEE!!” antwoordde hij dan haha.

Afgelopen maanden kreeg Miles een groter bed, omdat zijn broertje het bedje van Miles krijgt. Daarbij sliep hij nooit in dat bed en altijd bij ons, dus wilden we graag een eenpersoonsbed waar Micky of ik met Miles in kunnen liggen, mocht het slapen komend jaar weer dramatisch worden met hem. We wilden het bed zo vroeg mogelijk in de zwangerschap op het kamertje van Miles hebben, zodat hij dit niet zou associeren met de komst van zijn broertje.

Miles bleek samen klussen en timmeren ontzettend leuk te vinden en ieder schilderijtje, dingetje of wat dan ook opgezet moest worden, daar was hij als de kippen bij. Daarom hebben we samen met hem eigenlijk de hele babykamer opgezet en ingericht. Bij alles wat we deden benoemden we ook dat het voor zijn broertje is en dat Miles een grote broer wordt en zo goed geholpen heeft. De dierenkoppen die op de babykamer hangen, die hebben we een tijdje ‘verstopt’. Ik vond dit zo sneu, want dit is natuurlijk mega interessant voor hem en moeilijk te bevatten dat het dan aan de muur hangt waar hij niet bij kan. Uiteindelijk toverde dit nieuwsgierige aagje zelf de doos met dierenkoppen uit een krat en toen mocht hij natuurlijk wel gewoon ermee spelen.

Teveel benoemen

Met al onze goed bedoelde ideeën om Miles te betrekken in de komst van zijn broertje, merken we ook dat het soms een beetje te veel is voor hem. Miles is een kindje dat erg gevoelig is en goed gedijd op ritme en regelmaat. We merkten dat het continue benoemen van de baby, het klussen in de garage, opruimen etc. waardoor hij wat minder aandacht kreeg hem niet altijd goed deed. Natuurlijk hoort zijn leeftijd er ook bij, om soms even lekker tegendraads te zijn, maar zodra ik stopte waar ik mee bezig was en met hem ging spelen was hij weer de liefste van de hele wereld. Micky en ik besloten om de komst van de tweede wat minder te benoemen. We vinden het zelf ontzettend spannend, maar tig keer vragen: “wat heeft mama in haar buik?” “Wil je de baby aaien?” “Nee dat is voor de baby.” is gewoon teveel voor hem.

Op dit moment staan de vluchtkoffer(s) klaar en is eigenlijk alles ready for the little one. Ik ben blij met hoe we het hebben aangepakt en merk ook echt aan Miles dat, hij voor zijn leeftijd, er al best veel van snapt. Hoe hebben jullie je oudste betrokken in de zwangerschap? Heb je gewacht met het vertellen? Of ook direct verteld? Ik ben heel benieuwd!

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.